Загрузка страницы...
Электронные журналы, газеты и книги в лучшей библиотеке Journals.ua
  • (044) 495-75-87
  • Цены в грн.
    • Гривнах
    • Евро
    • Долларах США
    • uk
    • ru
    • en
    • de
    • fr
    • Только электронные журналы
    • Доступ к архивным номерам
    • Делись подпиской с родными

    « Последние новости

    Бережи пильність змолоду

    Скільки існує реальностей? Лише одна-єдина, дві, три, безліч?

    Чи ж то кожен створює власну реальність і ніхто не знає, як усе виглядає насправді?

     Будь-який факт, історію, подію ми пропускаємо крізь призму власних уявлень. Відповідно до своїх переконань ми формуємо сприйняття нової інформації. Кожен факт так чи інакше проходить шлях нашої інтерпретації.

    І саме через те, що відчути цю межу між об’єктивним і суб’єктивним іноді стає занадто складно, ми часто або піддаємося впливу чужих викривлених  інтерпретацій, або ж  формуємо хибні уявлення тому, що бачимо так, як нам хотілося б бачити, а не так, як воно є насправді.

    Слово є неймовірним важелем маніпуляції та впливу. Недарма критичне мислення називають однією з найважливіших навичок сучасності. Уміння докопуватися до істини, до першоджерел, фільтрувати й аналізувати – запорука незалежності суджень, захист від стереотипів та нав’язувань. 

    Розвиток таких навичок стає трендом освітнього процесу.

    Наприклад, для того, аби навчити молоде покоління (і не лише) розпізнавати фейкові новини, Вірменська громадська організація «Media  Initiatives  Center» розробила  онлайн-гру «The  Adventures  of  Literatus».

    Концепція полягає в тому, що персонаж гри Літератус вирушає на пошуки своєї коханої  Верітас – зниклої принцеси землі Інформії. (У римській міфології Верітас була богинею істини. Латинське «veritas» - «істина»). Для визволення принцеси Літератус повинен пройти десять етапів випробувань, на кожному з яких йому доведеться перевіряти інформацію.

     Представниця «Media Initiatives Center» Лусіне Григорян розповідає: «Гра допомагає гравцям опанувати навички перевірки інформації, а також надає їм для цього різні інструменти та підказки. Діти навчаються порівнювати інформацію з невідомих джерел (наприклад, акаунтів у соціальних мережах) з надійними джерелами (професійними медіа, офіційними веб-сайтами), перевіряти фотографії за допомогою зворотного пошуку в Google, вони вчаться працювати з картами … навіть аналізують статті та пишуть листи в редакцію».

    Онлайн-гра вже була презентована деяким учителям. Планується поширення інформації про неї по всіх школах Вірменії.

    Цікавий проект планується в Латвії. Там обіцяють забезпечити перевірку новин завдяки створенню єдиного інтернет-порталу, на якому будь-який житель країни зможе з’ясувати правдивість тієї чи іншої інформації.

    До речі, «Fake news» стало словом року у 2017. З’являється все більше і більше публікацій, статей, ми маємо можливість читати журнали онлайн, переглядати новини щодня фактично будь-коли й будь-де. У такому невпинному інформаційному потоці стає дедалі важче втриматися на плаву та не потрапити в тенета маніпуляторів. 

    Тому варто вчитися аналізувати різні джерела, не зациклюючись на одному, вдумливо читати не лише коментарі та заголовки, а докопуватися до першоджерел, що допоможе сформувати незалежний і вільний від чужих інтерпретацій погляд.

    3 Ноября 2018

    Бережи пильність змолоду

    Партнеры